B-koordinované fosfidy - Bíza, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá syntézou, charakterizací a reaktivitou organofosfidů alkalických kovů. Teoretická část pokrývá způsoby přípravy, vlastnosti, možnosti využití a strukturní charakteristiku organofosfidů. Samostatná kapitola je věnována organofosfidům s koordinačními interakcemi. V experimentální části se práce věnuje studiu a porovnání reaktivity jedinečného, intramolekulárně koordinovaného sodného organofosfidu a z něho připraveného fosfinitu. Nově připravené sloučeniny byly charakterizovány NMR a IČ spektroskopií, rentgenovou difrakční analýzou monokrystalů a hmotnostní spektrometrií.
B-coordinated phospides
Keywords: organofosfid; fosfinit; intramolekulární koordinace; nukleofilní substituce; organophosphide; phosphinite; intramolecular coordination; nucleophilic substitution