Vydavatelství pana F. M. Lenka ve Znojmě (1858-1884) - Jílková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá vydavatelstvím M. F. Lenka ve Znojmě v l. 1858 - 1884. Analyzuje jeho publikační činnost, především knížky lidového čtení. Práce také sleduje vývoj znojemské tiskárny od jejích počátků v 18. století a působení dalších tiskáren vzniklých ve Znojmě v 19. století. Aby bylo toto téma včleněno do širšího historického kontextu, zabývá se práce i vývojem knihtiskařství na Moravě, především v Brně a v Olomouci, a cenzurními opatřeními omezujícími samostatnou vydavatelskou činnost tiskáren.
Publishing House of Mr. F. M. Lenk in Znojmo (1858-1884)
Keywords: knížky lidového čtení; Lenk, Martin Ferdinand; vydavatelství; Znojmo; 19. století; books of popular readings; publishing house; 19th century