Srovnání možností strukturální konsolidace vápenných omítek různými typy křemičitých solů - Šrámková, Eva (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce se zabývá možnostmi zpevňování narušených historických, zejména vápenných, omítek. Věnuje se typům konsolidantů se zaměřením na konsolidanty na bázi vodního skla. Experimentální část práce vyhodnocuje a srovnává použití a efektivitu několika typů dezalkalizovaného a lithného vodního skla na modelovém vzorku malby.
Keywords: chemicko-technologické průzkumy; konsolidace; vápenné omítky; křemičité soly; vodní sklo