DAŇOVÁ PODPORA EKOLOGICKÉ OSOBNÍ DOPRAVY - Jedlička, Pavel; Jedlička, Vít (Gaudeamus, 2016)
Článek ze zabývá daňovou podporou ekologické osobní dopravy ve vybraných zemích. Popisuje základní směry rozvoje ekologické dopravy: na jedné straně redukci škodlivých emisí, na druhé straně využívání alternativních způsobu pohonu, zvláště elektřiny. Pozornost je věnována stimulování spotřebitelů k využívání ekologicky šetrných způsobu dopravy. Vlády jednotlivých států mohou využívat řadu daňových nástrojů v rámci této stimulační funkce jako jsou zdanění paliva, zdanění při nákupu, různé sazby DPH, registrační poplatky apod. Na závěr je věnována pozornost formám této podpory v České republice.
TAX SUPPORT OF ENVIRONMENTAL PERSONAL TRANSPORT
Keywords: daňová podpora; ekologická doprava; alternativní pohon; emise CO2; tax support; environmental transport; alternative driving; emissions of CO2