Sustainable traffic concepts in cities and regions of Germany - Deiters, Juergen (Univerzita Pardubice, 1999)
Jsou uvedeny tři hlavní zásady strategie rozvoje dopravy a to "uhlazení" (optimalizace dopravních toků a zlepšení účinnosti vozidel), "úspory" (času a energie např. v důsledku vyvtváření funkčních zón ve městech) a "přesun" (k druhům dopravy příznivějším z hlediska vlivů na životní prostředí). Důraz je kladen na využití třetí zásady. Obecné tendence vývoje dopravy v Německu i v dalších evropských zemích jsou ilustrovány četnými statistickými údaji o měnící se skladbě dopravy ve městech, o nárůstu dopravy po silnici a o výši externích nákladů pro různé druhy doprav. Jsou diskutována opatření vedoucí ke snížení individuální automobilové dopravy a na podporu hromadné dopravy v regionech i ve městech, podložená internalizací externích nákladů.
Keywords: Doprava; Městská doprava; Německo; Optimalizace; úspory; Životní prostředí