Identita českých krajanů v Gerníku (rumunský Banát) - Patrasová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá etnickou identitou Čechů žijících ve vesnici Gerník v jižní oblasti rumunského Banátu. Cílem je zjistit subjektivní etnickou identitu, tedy názory jednotlivců na to, kým se cítí být, s čím se identifikují, jak a podle čeho se češství určuje, kdo se může stát Čechem a kdo jím už není. Pozornost je tedy věnována zejména mechanismům, které slouží k udržování české identity. Součástí je i pojednání o postoji k jazyku a jeho výuce a zároveň užití češtiny/rumunštiny ve vztahu k majoritní populaci. V práci je zahrnuta rovněž problematika myšlenkových stereotypů příslušníků českého etnika, pomocí nichž se krajané vymezují od ostatního obyvatelstva. Vliv na identitu má také kulturní symbolika, která hraje u krajanů důležitou roli a pomocí níž manifestují a udržují svoji identitu navenek. Celá práce se opírá o vlastní empirický výzkum prováděný v oblasti jižního Banátu.
Identity of the Czech compatriots in Gernik (Romanian Banat)
Keywords: Ethnic identity; Romania; Gernik; compatriots; Etnická identita; Rumunsko; Gerník; krajané