Moderní analytické metody na sledování alergenů v potravinách - Nováková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. Mezi nejvýznamnější alergeny patří potraviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, jádra podzemnice olejné, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši. V první částí je uvedena charakteristika potravinové alergie, příznaky alergické reakce a legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich pravidel označování na obalech potravin. U každé skupiny alergenů je vyjmenován hlavní alergen či alergeny, většinou bílkovinné povahy. Druhá část je věnována instrumentálním a dalším metodám stanovení výskytu prvních sedmi skupin alergenů v potravinách.
Modern analytical methods for determination allergens in food
Keywords: alergie; potravinové alergeny; příznaky alergické reakce; stanovení alergenů; allergy; food allergens; allergic reactions; determination of allergens