Rizika spojená s péčí o centrální žilní katétry u dětského pacienta v paliativní péči - Horáková, Lenka; Horáčková, Kateřina (My University, 2023)
Úvod: U dětského pacienta v paliativním režimu může být zapotřebí zajištění žilního přístupu, který lze využívat v domácím i v nemocničním prostředí. Narušení kožní integrity však může zvýšit rizika, která mohou dětského pacienta ohrozit i na životě. Cíl: Identifikovat a vyhodnotit rizika spojená s péči o centrální žilní katétry. Metodika: Identifikace a vyhodnocení rizik probíhalo pomocí analýzy FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) a brainstormingu. Výsledky: Rizika identifikovaná expertním týmem byla vyhodnocena jako významná. Ani nápravnými opatřeními není možné rizika zcela eliminovat, lze ale docílit jejich snížení na minimum. Závěr: K zajištění dlouhodobé funkčnosti centrálních katétrů je zapotřebí vhodné edukování pečujících a správně provedená ošetřovatelské péče.
Risks associated with central venous catheter care in a pediatric patient in palliative care |
Keywords: dětská paliativní péče, centrální žilní katétr, implantabilní port, periferně zavedený centrální žilní katétr, rizika; pediatric palliative care, central venous catheter, implantable port, peripherally inserted central venous catheter, risk