Analýzy porušení bloku motoru - Mládek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2014)
Cílem této práce je provedení analýz prasklého bloku motoru z vozidla Opel Astra, nalezení příčin a okolností vzniku praskliny. Jako instrumentální metody byly zvoleny zkoušky tvrdosti, metalografické a fraktografické analýzy. Ověřovala se zejména tepelná degradace v oblasti porušení materiálu. Vyhodnocením analýz byly zjištěny příčiny spojené s mechanickým přetížením a nízkou kvalitou materiálu.
Analysis of engine block damage
Keywords: bloky motoru; šedá litina; fraktografická analýza; metalografická analýza; porušování grafitu; engine block; gray cast iron; metallographic analysis; fractographic analysis