Ladění vlastností monomerů pro polymery s pokročilými aplikacemi - Šimon, Pavel (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato disertační práce se zabývá syntézou monomerů a organických sloučenin určených především pro studium vztahů mezi detailní strukturou syntetizovaných monomerů a vybranými vlastnostmi polyimidů. Velká část disertace byla zaměřena na syntézu monomerů vycházející z hexafluorbenzenu a dekafluorbifenylu, které zlepšovaly optické vlastnosti z nich připravených polyimidových filmů. Celkem bylo připraveno 14 fluorovaných monomerů a byl studován vliv struktury na vlastnosti polyimidů. Další část práce byla zaměřen na syntézu speciálních sloučenin a monomerů, způsobujících fluorescenci polyimidového filmu. Celkem byly syntetizovány 4 chromofory, 8 diaminů a 2 monoaminy, které byly využity k přípravě fluorescenčních polyimidových filmů. Byl studován vliv struktury použitého monomeru na fluorescenční a optické vlastnosti připraveného polyimidu. Z pohledu využití se připravené polyimidové filmy jeví jako perspektivní materiál, jelikož jsou transparentní, bezbarvé, flexibilní a zároveň fluorescenční s dobrou termickou stabilitou.
Tuning of properties of monomers for polymers with advanced applications
Keywords: Syntéza diaminů; polyimidy; fluorované monomery; fluorescenční polymery; transparentní polyimidy; Synthesis of diamines; polyimides; fluorinated monomers; fluorescent polymers; transparent polyimide