Návrh provozně-organizačních opatření ke zefektivnění technologie provozu vlaků - Novotný, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2025)
Přestože je snahou provozovat železniční dopravu co nejefektivněji, stále existují situace, kde je prostor pro zlepšení. Cílem této práce je prostřednictvím návrhů provozně-organizačních opatření snížit negativní dopady zpoždění na provoz a tím přispět ke zvýšení efektivity železniční dopravy. Na základě měření zpoždění z reálného provozu je sestaven matematický model pro sledování přenosu a kumulace časových nepravidelností na fiktivní modelové trati. Empirická simulace je následně užita na trati číslo 240 z Brna do Jihlavy, kde je vytvořena řada modelových variant prezentující zpoždění provozu. Výsledky simulací jsou podkladem k vytvoření návrhů pro efektivnější organizaci dopravy. Závěrem jsou navržená opatření podrobena provozně-ekonomickému hodnocení, které slouží k jejich verifikaci.
Proposal for operational and organisational measures to improve the efficiency of train operation technology
Keywords: odjezd vlaku; zpoždění; empirická simulace; nákresný jízdní řád; trať Brno - Jihlava; train departure; delay; empirical simulation; timetable; railway line Brno - Jihlava