Výskyt pooperační plicní embolie - Semeniuková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2018)
Tromboembolická žilní nemoc je poměrně časté kardiovaskulární onemocnění, které postihuje přibližně 25 % populace. Onemocnění se vyznačuje vysokou letalitou a dlouhodobými následky. Tromboembolická žilní nemoc zahrnuje hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Cílem léčby je dosáhnout co nejrychlejší obnovy krevního toku v postižené oblasti a zabránit recidivám pomocí antikoagulační a trombolytické léčby. Mezi rizikové faktory vzniku tohoto onemocnění, kromě jiných patří i operační výkony spojené s imobilizací. Práce je zaměřena na výskyt pooperační plicní embolie hospitalizovaných pacientů.
The incidence of postoperative pulmonary embolism
Keywords: tromboembolická žilní nemoc; plicní embolie; operační výkon; venous thromboembolism; pulmonary embolism; operational performance