Kinetika uvolňování tramadol hydrochloridu z lipofilních matricových tablet - Sedláčková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá kinetikou uvolňování tramadol hydrochloridu (jakožto účinné látky) z lipofilních matricových tablet s různým obsahem retardující složky glycerol-dibehenát (Compritol). Byl studován vliv teploty na rychlost uvolňování této účinné látky z matricových tablet. Lipofilní matricové tablety byly připraveny metodou přímého lisování. Následně byly provedeny disoluční testy v kyselém disolučním médiu o pH 1,2 při teplotách 35, 37 a 40 °C. Získané disoluční profily byly vyhodnoceny pomocí matematických modelů: kinetický model 1. řádu a model Kormeyer-Peppas. Bylo zjištěno, že se zvyšujícím se obsahem retardující složky se snižuje vliv teploty na rychlost uvolňování tramadol hydrochloridu.
Kinetics of tramadol hydrochloride release from lipophilic matrix tablets
Keywords: tramadol hydrochlorid; lipofilní matricové tablety; zkouška disoluce; glycerol-dibehenát; vliv teploty; kinetický model; tramadol hydrochloride; lipophilic matrix tablets; dissolution test; glycerol dibehenate; effect of temperature; kinetic model