Restaurování pískovcového sousoší Nejsvětější Trojice ze sloupu z obce Opatovec na Svitavsku - Bittnerová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je věnována kompletnímu restaurátorskému zásahu provedeném na sousoší Nejsvětější Trojice ze sloupu z obce Opatovec na Svitavsku. Dokument obsahuje mimo jiné i umělecko-historický a chemicko-technologický průzkum, jehož součástí je rozšířená kapitola zabývající se chemickým čištěním tmavých depozitů na pískovcích se silikátovým pojivem. Porovnává čistící efekt mezi prostředky Clean FP od firmy Remmers, čističi SI a FG od firmy Aqua Barta a efekt čištění pomocí pulzního laseru. Ze všech zkoušených chemických prostředků a variant nejlépe vycházel čistič Clean FP, který byl použit i při zkouškách čištění restaurovaného díla. Dále vycházel velmi dobře čistič FG, který měl velmi podobné výsledky jako prostředek Clean FP. Nicméně pro samotné restaurování bylo rozhodnuto tyto prostředky nepoužít, ale zvolit laserové čištění. Na základě těchto průzkumů byla stanovena koncepce restaurátorského zásahu, která byla vypracována s ohledem na výsledky průzkumu, dochovaný stav památky a s respektem k autenticitě stáří. Dílo bylo zrestaurováno s maximálním respektem k jeho umělecké a historické hodnotě a tato práce obsahuje podrobnou dokumentaci všech provedených úkonů na díle. Tyto informace jsou shrnuty v postupu prací a seznamu použitých materiálů a technologií. Veškerý postup při obnově památky zahrnující i samotný průzkum je fotograficky zdokumentován.
Restoration of a sandstone sculpture of the Holy Trinity from a column in the village of Opatovec, the Svitavy district
Keywords: restaurování; konzervace; pískovec; depozity; chemické čištění; laser; sousoší; trojice; Nejsvětější Trojice; lidové baroko; první polovina 19. století; Svitavsko; Opatovec; restoration; conservation; sandstone; deposits; chemical cleaning; laser; sculpture; trinity; Holy Trinity; folk baroque; first half of the 19th century; the Svitavy district; Opatovec