Role glutathionu při poškození buněk - Kovářová, Jana (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce je zaměřena na tripeptid glutathion, který je hlavním nitrobuněčným antioxidantem nebílkovinné povahy. Mezi jeho další funkce patří udržování thiolového stavu proteinů, rezerva a transport cysteinu, modulace buněčných procesů, regenerace vitamínu A a C či detoxikační funkce. Zejména deplece tohoto významného antioxidantu způsobuje různá poškození tkání či orgánů, která mohou vést k různým onemocněním a v nejhorších případech vedou i ke smrti buňky. Tento neproteinový thiol hraje významnou roli u více typů buněčných smrtí, které zahrnují například apoptózu, nekrózu či autofagii. Glutathion je tedy významnou multifunkční molekulou s různorodými a stále nově objevovanými funkcemi, které mají zásadní vliv na mnoho buněčných procesů.
The role of glutathione in cell damage
Keywords: buněčná smrt; apoptóza; nekróza; glutathion.; cell death; apoptosis; necrosis; glutathione.