Neprocesní chemické prvky sulfátové várky buničiny - Červenková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2016)
Neprocesní prvky v sulfátové celulózce mají negativní vliv na regenerační cyklus varných chemikálií. Vzhledem k omezenému počtu výstupních míst je nutná kvantitativní kontrola těchto prvků ve významných vnitřních a výstupních proudech. Náplní diplomové práce je proměření obsahu manganu, hořčíku, železa, hliníku a vápníku v důležitých proudech, vytvoření bilancí jednotlivých prvků. Mondi Štětí a.s. používá od roku 2015 nové zařízení na filtraci zeleného louhu, a jelikož nejdůležitějším výstupním proudem neprocesních prvků je odvod kalu po filtraci zeleného louhu, byly naměřené hodnoty porovnány s předchozími lety.
Non-process chemical elements in the kraft pulping
Keywords: sulfátová buničina; neprocesní prvky; černý louh; zelený louh; bílý louh; úsady (inkrusty); filtrace zeleného louhu; atomová absorpční spektrometrie; sankey diagram; kraft pulp; non-process elements; black liquor; green liquor; white liquor; scales; green liquor filtration; atomic absorption spectrometry; sankey diagram