Národnost, rasa a pospolitost - Novotný, René (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato disertační práce se zaměřuje na problematiku nacistické národnostní politiky ve vztahu k Němcům žijícím v Protektorátu Čechy a Morava. Hlavním cílem je posoudit, do jaké míry se nacistům podařilo, či nepodařilo posílit německý živel v Čechách a na Moravě během šest let trvající okupace. Autor se soustředí na pojetí národnostní politiky Třetí říše, sídelní areály protektorátních Němců, diferenciaci různých skupin německého obyvatelstva a jejich národnostní identitu, smíšená manželství a vztah mezi etnicitou a rasou v nacistické ideologii a praxi. Dále se zabývá otázkami uplatňování národnostní politiky vůči Němcům, a to z hlediska definice „němectví“, evidence německých obyvatel s ohledem na státní příslušnost, sňatkové a rodinné problematiky či demografie. Značná část práce je věnována konkrétním opatřením v oblasti komunální politiky, školství, kultury, sociální péče, zdravotnictví a hospodářství. Není opomenut ani význam plánované a zčásti realizované německé kolonizace českých zemí. Autor se snažil postihnout též proměny národnostní politiky v závislosti na průběhu války. Okrajově rovněž shrnul průběh poválečného odsunu německého obyvatelstva z území bývalého Protektorátu. Autor se nesoustředil pouze na Němce žijící v početných komunitách (jazykových ostrovech), ale i na německé obyvatele žijící v malých enklávách nebo zcela rozptýleně. Práce je doplněna několika exkursy, jež mapují osudy konkrétních objektů národnostní politiky.
Nationality, Race, and Community
Keywords: Němci; Protektorát Čechy a Morava; germanizace; národnostní politika; rasová selekce; etnicita; etnická identita; národní pospolitost; smíšená manželství; Germans; Protectorate of Bohemia and Moravia; Germanization; nationalities policy; racial selection; ethnicity; ethnic identity; national community; mixed marriages