Využití kombinace SEC-MALS při studiu větvených polymerů - Vlček, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2001)
Bylo zkoumáno eluční chování větvených makromolekul běhen jejich separace metodou SEC. V případě vysoce větvených polymerů byly zjištěny odchylky od normálního elučního chování, projevující se vzrůstem molární hmotnosti a gyračního poloměru v oblasti vysokých elučních objemů. Separace metodou SEC byla následně porovnána se separací frakcionací tokem v teplotním poli. Dále byl porovnán výpočet parametru větvení jako funkce molární hmotnosti metodou porovnávání gyračního poloměru větveného a lineárního polymeru při shodných molárních hmotnostech a metodou porovnávání molární hmotnosti větveného a lineárního polymeru při shodných elučních objemech. Jako vhodný způsob popisu větvení polymerů byl navržen poměr hmotnostního průměru molární hmotnosti stanovený pomocí konvenční SEC a hmotnostního průměru molární hmotnosti změřený metodou SEC-MALS.
Study of branched polymers using a combination of SEC-MALS
Keywords: větvené polymery; size exclusion chromatography; separační metody; eluce