Elektrochemické stanovení aktivity acetylcholinesterasy imobilizované na povrchu magnetických částic - Kostelník, Adam; Čegan, Alexander; Pohanka, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2016)
Acetylcholinesterasa (AChE) je enzym, který ukončuje přenos vzruchů v cholinergním systému. Jeho aktivita je nejčastěji vyšetřována Ellmanovou metodou, která ovšem používá nestabilních reagencií a rovněž použitý enzym nelze znovu využít. Proto byla AChE imobilizována na povrch magnetických částic, které řeší tyto nevýhody. Pro stanovení enzymové aktivity byla optimalizována metoda square wave voltametrie (SWV) za použití sítotiskových elektrod modifikovaných Pruskou modří. Rovněž byla sestrojena kalibrační závislost takrinu, jako modelového inhibitoru AChE, a stanoven vliv organických rozpouštědel na aktivitu AChE.
Electrochemical determination of activity of acetylcholinesterase immobilized on magnetic particles surface
Keywords: acetylcholinesterasa; magnetické částice; square wave voltametrie; sítotiskové elektrody; acetylcholinesterase; magnetic particles; square wave voltammetry; screen-printed electrode