Vliv diferencovaného CRM na proces uzavření a realizaci obchodního případu - Gregorová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce se zabývá diferencovaným CRM a jeho dopadem na obchodní případy. Věnuje se též problematice segmentace zákazníků dle jejich hodnoty pro podnik. Praktická část je zaměřena na výzkum obchodního případu, zmapování vlivu diferencovaného CRM na jednotlivé činnosti obchodního případu pro vymezené skupiny zákazníků ve firmě ETA a. s.
The influence of differentional CRM for process of closing and realization of business case
Keywords: zákazníci; CRM; obchodní případy; diferenciace zákazníků