Etické aspekty předoperační péče ve výuce praktických sester - Divišková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá etikou předoperační péče ve výuce praktických sester na konkrétní škole, Střední zdravotnické škole SZŠ - EA Náchod. V teoretické části jsou popsány základní definice obecné a aplikované etiky, čtyři principy biomedicínské etiky a etiky ctností v rozsahu, který by měli budoucí praktické sestry znát a aplikovat v praxi. Dále je zmapován současný stav výuky etiky na SZŠ - EA Náchod a učebních textů o etice v předoperační péči v učebnicích pro střední zdravotnické školy, kde převládá výuka etiky podle Etického kodexu ICN. V praktické části je popsána metodika a jsou zde vyhodnocena data získaná pomocí polostrukturovaných rozhovorů s žáky školy. Cílem výzkumného šetření je zjistit, jak vnímají žáci SZŠ - EA Náchod výuku etiky především podle Etického kodexu ICN a zda je podle nich dostatečnou etickou průpravou pro výkon povolání ve srovnání se výukou čtyř principů biomedicínské etiky. Na základě získaných dat od participantů jsou navržena doporučení.
Ethical aspects of preoperative care in the teaching of practical nurses
Keywords: etika; etický kodex; čtyři principy lékařské etiky; výuka; praktická sestra; předoperační péče; ethics; ethical code; four principles of medical ethics; education; practical nurse; preoperative care