Povědomí veřejnosti o efektu přihlížejícího - Nykl, Adam (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce zkoumá efekt přihlížejícího, kdy přítomnost více svědků snižuje zásah v nouzové situaci, a jeho dopad na první pomoc, přičemž teoretická část popisuje mechanismy a faktory tohoto jevu. Praktická část ukazuje, že aktuální školení zvyšuje sebejistotu, ale nejistota a strach z neúspěchu brání zásahu. Práce zdůrazňuje nutnost vzdělávání k podpoře prosociálního chování v krizích.
Public awareness of the bystander effect
Keywords: efekt přihlížejícího; mechanismy efektu přihlížejícího; první pomoc; obavy z poskytnutí první pomoci; bystander effect; mechanisms of the bystander effect; first aid; fears from first aid administration