Transportní a magnetické vlastnosti monokrystalů Bi2Te3 s nadstechiometrickým obsahem přechodného kovu - Čermák, Patrik (Univerzita Pardubice, 2015)
Topologické izolátory a zředěné magnetické polovodiče jsou třídy materiálů, zajímavých nejenom z hlediska základního výzkumu, ale také pro jejich spintronické aplikace. Nemalou pozornost si v tomto ohledu získaly právě krystaly Bi2Te3 a Bi2Se3. Cílem této práce tak je přispět k diskusi vlivu dopování Bi2Te3 na jeho elektrické a magnetického vlastnosti. Za tímto účelem byla připravena řada monokrystalů FexBi2Te3, kde x = 0; 0,02; 0,04 a 0,06. Tyto materiály byly charakterizovány RTG, SEM EDX a ICP AES analýzou. Změřeny byly teplotní závislosti elektrické vodivosti, Hallova koeficientu, Seebeckova koeficientu a magnetické susceptibility.
Transport and magnetic properties of Bi2Te3 single crystals doped with overstoichiometric transition metal
Keywords: topological insulators; Bi2Te3 single crystals; doping; transport properties; magnetic properties; topologické izolátory; monokrystaly Bi2Te3; dopování; transportní vlastnosti; magnetické vlastnosti