DEREGULACE A LIBERALIZACE LETECKÉ DOPRAVY - Kajtman, Jan; Melichar, Vlastimil (My University, 2016)
Komerčně se letecká doprava začala více prosazovat už ve 20. letech. Od té doby se markantně změnilo celé tržní prostředí. Dnes je letecká doprava provozována v určitém rámci mezinárodních dohod, které jsou implementovány do národních zákonů a předpisů, kde však samy letecké společnosti rozhodují o tom, které služby budou nabízet, jaké klientele a za jakou cenu. Silné konkurenční prostředí se pozitivně promítlo v nabídce služeb pro cestující a také v poklesu cen. Letečtí dopravci se trendům museli přizpůsobit a z toho vyvstal koncept nízkonákladových leteckých dopravců. Naopak tradiční společnosti se stále více integrují v globálních aliancích a zvětšují tím pole působnosti.
DEREGULATION AND LIBERALIZATION OF AIR TRANSPORT
Keywords: letecká doprava; deregulace; nízkonákladový dopravci; aliance; air transport; deregulation; low-cost airlines; aliances