Konkurenceschopnost vysokorychlostní železnice a letecké dopravy v Evropě - Bartoňová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vysokorychlostních železnic v Evropě a analýzu letecké dopravy v Evropě. Obsahem práce je analyzování vysokorychlostních spojení v jednotlivých evropských státech a taktéž analyzování několika významných leteckých spojení v Evropě. Následně jsou tyto vysokorychlostní a letecké spojení vzájemně porovnány a zhodnoceny. Na závěr jsou definován návrhy na řešení problematiky, tedy konkurenceschopnosti jednoho či druhého druhu dopravy.
Competitiveness of high-speed rail and air transport in Europe
Keywords: vysokorychlostní železnice; vysokorychlostní tratě; vysokorychlostní spojení; železniční stanice; rychlovlaky; letecká doprava; letecké spojení; letiště; letadla; Evropa; analýza; porovnání; ceny; doba přepravy; cestující; high-speed railways; high-speed lines; high-speed links; railway station; high-speed trains; air transport; air links; airports; airplanes; Europe; analysis; comparison; prices; time; passengers