Dotykový profiloměr - Knížek, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá problematikou kontaktního měření profilů. Byl proveden návrh a konstrukce dotykového profiloměru. Profiloměr provádí snímání ve 2 souřadných osách, pro snímání polohy jsou použity optické inkrementální snímače. Posuv v první ose zajišťuje krokový motor, jehož rotační pohyb je převeden na translační. V druhé ose pohyb zajišťuje pneumatický válec. Nadřazený řídicí systém je realizován pomocí mikročipu Atmel, který je součástí vývojového kitu Arduino. Tento systém přenáší naměřená data do PC přes USB port.
Roughness Measuring Instrument
Keywords: profiloměr; krokový motor; pneumatický válec; snímač polohy; Roughness Measuring Instrument; Stepper motor; Pneumatic cylinder; Optical incremental encoders