Územní samospráva- samostatná působnost krajů - Fišmanová, Martina (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce pojednává o územní samosprávě v České republice. Předmětem teoretické části práce je stručný nástin vývoje územní samosprávy v České republice, vymezení základních územních samosprávných celků a charakteristika vyšších územních samosprávných celků. Práce se dále věnuje právům a povinnostem územní samosprávy, kde se dále zaměřuje především na samostatnou působnost krajů. Praktická část je zaměřena na Pardubický kraj, který je v práci stručně představen, je zde přiblížen Krajský úřad Pardubického kraje i Samospráva kraje. V závěrečné části bylo učiněno zhodnocení fungování krajské samosprávy.
Territorial Authority: separate powers of regions
Keywords: samospráva; Územní samospráva; nižší územní samosprávné celky; vyšší územní samosprávné celky; Samostatná působnost; Pardubický kraj; Government; municipalities; lower local government; higher local government; a separate application; Pardubice Region