Vnější podmínky blaženosti v Etice Níkomachově - Bajer, Vladislav (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce bude zaměřena na Aristotelovu etiku v díle Etika Nikomachova. Budou zde stručně vyloženy její základní pojmy blaženosti a ctnosti důležité pro její pochopení. Následovně se bude práce především věnovat analýze externích faktorů blaženosti a jejich vlivu na její dosažení. Bude zde zkoumáno, jaké vnější podmínky považuje Aristoteles za nezbytné pro dosažení blaženosti, kromě samotné ctnosti.
External goods of eudaimonia in Nicomachean Ethics
Keywords: etika; eudaimonie; ctnosti; přátelství; slasti; náhoda; ethics; eudaimonia; virtues; friendship; pleasures; fortune