Thajský box a MMA moderní formy bojových her a rituály s nimi spojené. - Hvězda, Pavel (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá seznámením čtenářů s thajským boxem a MMA jako moderními bojovými hrami. Dále jsou zde vysvětleny pojmy hra a rituál. Ve výzkumné části je popsán průběh výzkumu v klubu SK Pretorian Pardubice a konkrétní formy rituálů, které členové dodržují. Tyto rituály jsou poté analyticky rozebrány a jsou vyzdviženy jejich funkce a důležitost pro danou skupinu.
Thai boxing and MMA. Modern forms of fighting games and rituals associated with them.
Keywords: thajský box; MMA; hry; bojové sporty; rituály; Thai boxing; MMA; games; martial arts; rituals