Dětské postavy v románech Stephena Kinga - Doležalová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2011)
Ve své práci jsem se zabývala pojetím dětských postav v pěti románech Stephena Kinga. Provedla jsem komplexní charakteristiku jednotlivých postav, včetně srovnání negativních a pozitivních rysů povah a analyzovala jsem jejich chování v sociálním kontextu. Na základě této analýzy jsem sledovala fyzický, psychický a morální vývoj postav v krizových situacích se zvláštním přihlédnutím k faktoru strachu. Ke zpracování tématu jsem využila metod psychologie, především pak výsledků výzkumu deprivace. V díle jsem vyzdvihla působení strachu a vypodobnění zla jako metafyzického činitele. Práce má také ukázat, že horor obvykle chápaný jen jako žánr zábavné četby, dokáže v některých špičkových dílech postihnout závažnější problematiku. Práce Stephena Kinga je toho důkazem.
Child Characters in Stephen King´s Novels
Keywords: King, Stephen; dětské postavy; strach; zlo; horor; děti; horrors; children characters; fear; evil