Osobnost restaurátora Ladislava Kolaříka - restaurování, faksimile - Šťastná, Karolína (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se věnuje osobnosti hodonínského knihaře a restaurátora Ladislava Kolaříka. Zaměřuje se na jeho dílo v oblasti restaurování a tvorby faksimilií v 60. až 80. letech 20. století a vývoj jeho dílny. Jsou zde popsány jeho pracovní postupy, které byly v některých případech porovnány s fyzickými objekty, na kterých pracoval. Součástí práce jsou tedy i podrobnější rozbory některých zrestaurovaných děl. Je zde také přiblížena historie restaurování se zaměřením na jeho vývoj po druhé světové válce a vývoj názorů na to, jak k restaurovanému objektu přistupovat a které hodnoty upřednostňovat. Praktickou část tvoří restaurování části Kolaříkovy pozůstalosti, a to korespondence s francouzským restaurátorem a kaligrafem Jeanem Mutvillem a digitalizace a uložení negativů a diapozitivů, které jsou také součástí pozůstalosti.
The restorer Ladislav Kolařík - restoration, facsimile
Keywords: Kolařík, Ladislav; restaurování; restaurátor; knižní vazba; faksimile; historie restaurování; Mutville, Jean; Kolařík, Ladislav; restoration; restorer; bookbinding; facsimile; history of restoration; Mutville, Jean