Porovnání ošetřovatelské péče o dekubity v lůžkových zdravotních zařízeních a v agenturách domácí péče - Hobelantová, Anna (Univerzita Pardubice, 2009)
Tématem a zároveň cílem této diplomové práce bylo "Porovnání ošetřovatelské péče o dekubity v lůžkových zdravotních zařízeních a v agenturách domácí péče". Pro výzkumné šetření bylo nutné vypracovat dotazník. Dotazník je souhrnem komplexního pohledu na péči o dekubity a obsahuje 23 otázek. Otázky se týkají zejména evidence dekubitů, rizika vzniku dekubitů, otázky prevence vzniku dekubitů, edukace personálu, pečujících. Dotazník byl dále cílen i na postupy užívané k hojení dekubitů v obou typech zařízení, na ekonomické aspekty léčby dekubitů, psychický stav těchto nemocných, podíl rodiny v péči, a následné rehabilitace.
Comparison of a nursing care of pressure ulcer patients in hospitals and home care providers
Keywords: dekubity; dotazníky; Ošetřovatelská péče; příčiny vzniku; rizika vzniku; prevence; decubital ulcer; questionnnaires; Nursing care; causes predisponeted factors; predisponeted factors; prevent interventions