Jean-Jacques Rousseau - Jeho pedagogika, Emil čili o výchově - Kohoutková, Iva (Univerzita Pardubice, 2011)
Základním tématem bakalářské práce je problematika výchovy muže a ženy z hlediska francouzského myslitele Jeana-Jacquesa Rousseaua. Výchozí spis pro celou práci je Rousseauovo dílo Emil, čili o výchově. Sleduje vzdělávání dětí v určitém věku, ale zaměřuje se také na obecné učení Jeana-Jacquesa Rousseaua a jeho kritiky nejen vědy či náboženství, ale i celé společnosti. Postupně se práce dostává i k neméně důležitému pojmu cit. Cílem této bakalářské práce je interpretace pojmů výchova a vzdělání u Rousseaua.
Jean-Jacques Rousseau and his point of view of pedagogy, Emile: or, On Education
Keywords: výchova; vzdělání; kritika; cit; rozum; upbringing; education; criticism; feeling