Krystalizace vody v podchlazených roztocích cukrů - Martinková, Simona (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem krystalizace vody v podchlazených roztocích cukrů (30 hmot.% sacharózy a 30 hmot.% glukózy). V teoretické části jsou popsány vznik, růst a rekrystalizace krystalů ledu, vliv sacharidů a podchlazení na krystalizaci, morfologie krystalů ledu a některé experimentální metody používané při výzkumu krystalizace ledu v podchlazených vodných roztocích sacharidů. Experimentální část práce je zaměřena na studium růstu krystalů ledu ve vodných roztocích sacharózy a glukózy a teploty tání v těchto roztocích.
Crystallization of water in undercooled sugar solutions
Keywords: krystalizace; podchlazení; sacharóza; glukóza; crystallization; undercooling; sucrose; glucose