Změny parametrů dvojkolí lokomotiv v provozu s ohledem na vazbu dvojkolí-kolej - Kohout, Martin; Zelenka, Jaromír; Šimral, Petr (Univerzita Pardubice, 2017)
Příspěvek je věnován problematice opotřebovávání jízdních obrysů kol dvojkolí moderních lokomotiv a vliv těchto změn na vazbu dvojkolí ke koleji. V úvodní části práce bylo nutné vyřešit systém sběru měřených dat z různých zdrojů a automatizaci jejich vyhodnocení. V článku jsou uvedeny některé příklady prvních zjištění, která vyplývají z analýzy získaných dat a u kterých bude nutné se věnovat hlouběji nejen jejich příčině, ale především snaze těmto negativním vlivům předcházet či je zcela eliminovat vhodným systémem údržby.
Changes of wheelset parameters of locomotives in operatation with respect to wheelset-track interaction
Keywords: opotřebení; dvojkolí; údržba; lokomotiva; wear; wheelset; maintenance; locomotive