Informovanost pacientů o rizicích a komplikacích arteriální hypertenze - Kloučková, Adéla (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce je zaměřena na informovanost pacientů s arteriální hypertenzí v oblasti rizik a komplikací tohoto onemocnění. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku onemocnění, klinický obraz a diagnostické metody využívané u tohoto onemocnění. Dále se teorie zabývá léčbou arteriální hypertenze, možnostmi měření krevního tlaku, možnými komplikacemi tohoto onemocnění a vlivem životního stylu na arteriální hypertenzi. Hlavním cílem práce bylo zjistit informovanost pacientů s onemocněním arteriální hypertenze pomocí nestandardizovaného dotazníku. Vyhodnocení průzkumu bylo prezentováno pomocí grafů a tabulek, které jsou k dispozici v této bakalářské práci spolu s podrobným zhodnocením. Tento průzkum umožnil odhalit nedostatky v informovanosti pacientů s arteriální hypertenzí v oblasti možné prevence onemocnění, v důležitosti pravidelného měření tlaku a hlavně v nedostatku informací ohledně hypertenzní krize a možných komplikacích tohoto onemocnění.
Patients awareness of the risks and complications of arterial hypertension
Keywords: arteriální hypertenze; rizika; komplikace; krevní tlak; arterial hypertension; risks; complications; blood pressure