Optimalizace výměnných intervalů motorových olejů v autobusech DP města Zlína - Hurtová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá optimalizací výměnných intervalů motorových olejů provozovaných v autobusech Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice, s.r.o. (dále DSZO). Ke sledování a hodnocení aktuálního stavu olejových náplní po čas jejich proběhu byly použity metody tribotechnické diagnostiky (TTD). Základní analýzy motorových olejů, jako měření viskozity na viskozimetru RHEOTEST, měření obsahu vody v oleji, měření karbonizačního zbytku a měření počtu částic ferrografickou analýzou, byly provedeny v laboratoři DSZO. Tyto jednoduché analýzy hodnocení stavu motorových olejů byly doplněny o výsledky analýz, které byly uskutečněny na pokročilém instrumentálním přístrojovém vybavení tribotechnické laboratoře Dopravní fakulty Jana Pernera v Pardubicích. Na základě výsledků experimentálních prací bylo provedeno hodnocení motorových olejů a uděleno doporučení pro dopravce.
Optimization of replacement of engine oils used in DP zlin
Keywords: motorové oleje; opotřebení; tribotechnické diagnostiky; infračervená spektrometrie; částicové analýzy; engine oil; engine oil´s wear; tribotechnical diagnostics; infrared spectrometry; particle analysis