Klub českých turistů a Orlické hory před 1. světovou válkou - Doležal, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2017)
Klub českých turistů (KČT) byl největším českým turistickým spolkem v Rakousku-Uhersku, který překračoval sportovní rozměr své organizace a společně s dalšími vlasteneckými spolky usiloval o podporu českých menšin v národnostně smíšených česko-německých oblastech. KČT vybudoval i přes nepřízeň rakouských úřadů a časté konflikty s německými obyvateli pohraničních oblastí hustou síť značených turistických tras a zrealizoval odvážné stavby turistických chat a rozhleden, které se staly symbolickým důkazem existence českého živlu v oblasti. Tato práce sleduje činnost KČT před první světovou válkou s důrazem na region Orlických hor.
Czech tourist club and Orlické hory before World War I.
Keywords: turistika; Klub českých turistů; Rakousko-Uhersko; Orlické hory; vlastenectví; tourism; Czech Tourist Club; Austria-Hungary; Orlické hory; patriotism