Poezie Ivana Diviše v 60. letech - Patzelt, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce se zabývá básnickým dílem Ivana Diviše. Tematickými těžišti práce jsou Divišovy sbírky publikované v šedesátých letech. Do práce jsou zahrnuty i dvě sbírky Křížatky a Noé vypouští krkavce, které byly napsané v daném období, ale které byly vydány později. První kapitola práce se zabývá kontextem Divišova díla dané doby. Obsahuje část věnující se všeobecným úvahám o poezii dvacátého století. Dále uvádí další české autory publikující, vydané nebo debutující v šedesátých letech. Poslední část této kapitoly obsahuje vybrané ohlasy díla Ivana Diviše, rozdělené do několika tematických skupin. V druhé kapitole jsou rozebírány a interpretovány první dvě Divišovy sbírky První hudba bratřím, vydaná v roce 1947 a Uzlové písmo, vydané v roce 1960, jehož část byla napsaná dříve. Poetika těchto sbírek je do jisté míry tematicky a stylově určující pro básníkovu tvorbu vymezenou tématem práce. Těžištěm práce je třetí kapitola, která se zabývá analýzou a interpretací Divišových básnických sbírek z daného období. Je rozdělena na tři části, v první se nacházejí sbírky ovlivněné politickým klimatem doby. V druhé části jsou sbírky postihující dvě základní polohy Divišovy tvorby. Třetí část obsahuje poslední čtyři sbírky daného období, které jsou, podle mínění autora této práce, umělecké vrcholy této dekády.
Poetry of Ivan Divis in the Sixties of the 20th Century
Keywords: Diviš, Ivan; poetry; sixties; Czech poets; spirituality; Christian symbolism; poezie; šedesátá léta; čeští básníci; spiritualita; křesťanská symbolika