Proměny lidového řezbářství od 50. let 20. století po současnost - Korenko, Ľuboslav (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání proměn řezbářského řemesla a jeho komunity v období od 50. let po současnost, a to v rámci Čech a Moravy. V teoretické části za pomocí literární rešerše práce nastíní vznik a podstatu nejen řezbářství a jeho komunity, ale také jeho inspiraci. V praktické části skrze rozhovory, terénní výzkum a studii vybrané literatury práce také porovná jeho současnou podobu s jeho minulostí a vytyčí zásadní rozdíly mezi nimi.
The Changes in Folk Wood Carving from the Fifties to the Present
Keywords: řezbářství; tramping; řemeslo; umění; změna; tradice; wood carving; tramping; craft; art; change; tradition