Patogenita lidských polyomavirů - Vejnosková, Magdaléna (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na patogenitu lidských polyomavirů, které jsou sice málo známé široké veřejnosti, avšak jejich prevalence v populaci je velmi vysoká. Práce podává přehled základních charakteristik jednotlivých lidských polyomavirů, věnuje se používaným diagnostickým metodám a popisuje onemocnění, která jsou s těmito viry spojována.
Pathogenesis of Human Polyomavirus
Keywords: patogenita; viry; polyomaviry; diagnostika polyomavirů; BK polyomavirus; nefropatie; hemoragická cystitida; JC polyomavirus; progresivní multifokální leukoencefalopatie; roztroušená skleróza; WU polyomavirus; KI polyomavirus; polyomavirus Merkelových buněk; MW polyomavirus; STL polyomavirus; Trichodysplasia spinulosa-asociovaný polyomavirus; liské polyomaviry; pathogenicity; viruses; poyomaviruses; diagnostic of polyomaviruses; BK polyomavirus; nephropathy; hemorrhagic cystitis; JC polyomavirus; progresive multifocal leukoencephalopathy; multiple sclerosis; WU polyomavirus; KI polyomavirus; Merkel cell polyomavirus; MW polyomavirus; STL polyomavirus; Trichodysplasia spinulosa-associated polyomavirus; human polyomavirus