Zhodnocení významu indikátorů udržitelného rozvoje v rozvoji měst (na příkladu vybraného města) - Modráčková, Jana (Univerzita Pardubice, 2010)
První část diplomové práce se zabývá trvale udržitelným rozvojem, jeho historií, hlavní myšlenkou a koncepcí. Popisuje jakým způsobem je implementována strategie trvale udržitelného rozvoje a jak jeho principy přijímá Evropská unie a zvláště Česká republika. Dále se zabývá indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni, jejich definicí, výběrem, druhy a popisuje jaký význam má jejich sledování na lokální úrovni a pro místní obyvatele. Pozornost je věnována především Společným evropským indikátorům a jejich využití ve městech České republiky, především v Hradci Králové. Městu Hradec Králové je věnována druhá část práce, která popisuje koncepci jeho rozvoje a realizaci nejvýznamnějších projektů posledních let. Také popisuje indikátory ze skupiny Společných evropských indikátorů, které se v Hradci Králové sledují, a zejména zaměřuje pozornost na ty, které měli vliv na realizaci zmiňovaných projektů.
Valuation of indikators importance sustainable development in town development (on choosen city)
Keywords: Udržitelný rozvoj; indikátor; Hradec Králové; Sustainable Development; indicators