Urychlovače aminických tvrdidel pro epoxidové pryskyřice - Ondruš, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá vyhodnocením chemických okolností epoxidových systémů vytvrzených aminickými tvrdidly. Pro zjištění příčiny špatných výsledků chemických odolností byla provedena měření reaktivity jednotlivých složek tvrdidlového systému na DSC, bylo provedeno změření a vyhodnocení teploty skelného přechodu u vytvrzených materiálů a pro doplnění byly u klíčových systémů změřeny mechanické parametry pro vytvrzení. Bylo zjištěno, že zhoršení chemických odolností u kompozic při použití urychlovače dimethylaminopropylamin je vysoká účinnost tohoto urychlovače jako katalyzátoru aniontové polymerace epoxidových skupin.
Accelerators of amine hardener for epoxy resins
Keywords: epoxidové pryskyřice; terciární aminy; katalyzátory; urychlovače