Krystalizace kyseliny močové v lidském těle - Pelikánová, Ester (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na roli kyseliny močové v lidském těle a problémy s ní spojené. Její zvýšené množství v těle způsobuje vznik krystalů, které se usazují v oblasti kloubů, a to nejčastěji kloubu palce nohy. Toto onemocnění se nazývá dna, dříve tzv. nemoc králů. Práce stručně popisuje průběh onemocnění, vyšetření a její léčbu.
Crystallization of uric acid in human body
Keywords: Uric acid; gout; crystallization; joint; kyselina močová; dna; krystalizace; klouby