Vliv staroegyptského náboženství na utváření koptské církve do r. 451 n.l. - Civínová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2008)
Tématem práce je prozkoumání možné kontinuity mezi staroegyptským náboženstvím a ranou koptskou církví. Vychází zde jak z některých momentů, které popisují i koptští kněží a autoři, ale také z těch, které sledují autoři více či méně vědeckých studií. První část je věnována krátkému nastínění historicko-kulturního kontextu doby před příchodem křesťanství do Egypta. Tedy helénistické epoše, především v rámci změn, které tato doba přinesla Egypťanům. Práce pokračuje načrtnutím rané historie křesťanství v Egyptě od jejích nejasných počátků k Chalcedonskému koncilu, kterým je výklad časově vymezen, (včetně zjednodušeného popisu prvních všeobecných církevních sněmů v rámci Alexandrijských theologických příspěvků). Druhá část textu se již věnuje konkrétním tématům. Motivy možné kontinuity, které jsou zde zkoumány, jsou rozdělitelné do několika hlavních témat; tradice putování "Svaté Rodiny" po Egyptě, kdy se kontinuita může ukazovat v rámci pojetí sykomory, v magii (a lékařských papyrech), která v jisté podobě pokračovala i v křesťanství, v textech legend o mniších a světcích, motivy nacházející se v mýtu o Usirovi, Achnatonova "monotheistická reforma" a také umění včetně hudby.
The Influence of the Ancient Egyptian Religion on the Coptic Church until 451 A.D.
Keywords: Coptic Church; ancient Egyptian religion; Egyptian magic; Coptic art; Coptic legends; koptská církev; Egypt; staroegyptské náboženství; egyptská magie; koptské umění; koptské legendy