Úloha interleukinů při rozvoji nádorového bujení - Nguyen, Thuy (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá interleukiny a je jich úlohou při nádorovém bujení. V první části je práce zaměřena na členění cytokinů, druhy jejich receptorů a nejčastější signalizační dráhy. V další části práce je stručně popsána imunologie nádorového bujení – vznik nádoru a rozpoznávání nádoru imunitním systémem. Poslední část práce obsahuje základní informace a zároveň nejnovější poznatky z klinické praxe, tato část se zabývá nejvíce diskutovanými interleukiny: IL-1, IL-2, IL-4, IL-8, IL-12, IL-17.
Role of interleukins in cancer
Keywords: cytokiny; interleukiny; signální dráha; imunitní systém; nádorové bujení; metastáze; cytokines; interleukins; signalling pathway; immune system; tumor growth; metastasis