Proudění viskoelastických kapalin nehybnými vrstvami částic - Bendová, Helena (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá experimentálním studiem toku viskoelastických (pseudoplastických a Bogerových) kapalin nehybnou vrstvou kulových i nekulových částic v plouživé a na počátku přechodné vrstvě. Nárůst tlakové ztráty v nehybné vrstvě vlivem viskoelasticity kapaliny byl vyjádřen pomocí korekční funkce Debořina kritéria definovaném na základě efektivního charakteristického času kapaliny.
Flow of viscoelastic liquids through fixed beds of particles
Keywords: tok tekutin; viskoelastické kapaliny; tlaková ztráta