Spasticita u nemocných po CMP - Pithartová, Martina (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje na pacienty se spasticitou po prodělané centrální mozkové příhodě. Výsledkem by mělo být zjištění, zda existuje rozdíl v kvalitě života u pacientů léčených klasickou metodou a u pacientů léčených botulotoxinem. Pacienty jsme vyšetřovali pomocí škál MAS a DAS. Jako výstup v otázce kvality života u těchto dvou skupin pacientů jsme zvolili dotazník SF-36, dotazník kvality života. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V první teoretické části zohledňuji poznatky o centrální mozkové příhodě, tzn. definici onemocnění, rozdělení centrálních mozkových příhod, rizikové faktory, příčiny, příznaky, diagnostiku a léčbu této choroby. Ve druhé části mé teoretické práce se zabývám spasticitou. Nejprve vysvětluji pojmy týkající se řízení motoriky a dále rozebírám patofyziologii spasticity, její klinické formy a projevy, diagnostiku a léčbu. V empirické části prezentuji výsledky dvou zkoumaných skupin pacientů (pacienti léčeni klasickou metodou a pacienti léčeni botulotoxinem), kteří vyplňovali dotazník SF-36. Nakonec jsou představeny závěrečné hodnoty škál MAS a DAS, kterých pacienti dosáhli.
Spasticity in patients after stroke
Keywords: kvalita života; spasticita; cévní mozková příhoda; léčba botulotoxinem; quality of life; spasticity; stroke; treatment with botulinum toxin