Systém sociálního pojištění v ČR a v komparaci se zeměmi EU - Drdlová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2008)
Cílem bakalářské práce je představit fungování systému sociálního pojištění v České republice a popsat jednotlivé dávky v rámci důchodového a nemocenského pojištění a také politiky zaměstnanosti. Dalším úkolem této práce je představení systémů sociálního pojištění ve vybraných zemích Evropské unie a srovnání jednotlivých ukazatelů v těchto zemích s Českou republikou. V obecné části je popsán současně fungující systém sociálního pojištění v České republice včetně jednotlivých dávek a jsou zde uvedeny i podmínky pro nárok na tyto dávky a jejich výše. V praktické části jsou představeny systémy sociálního pojištění ve Velké Británii, Francii, na Slovensku a v Nizozemí, i zde jsou vyjmenovány jednotlivé dávky a podmínky pro jejich získání. Samostatná kapitola je věnovaná komparaci vybraných zemí Evropské unie s Českou republikou.
A system of social insurance of the Czech Republic with comparation of countries in European Union
Keywords: social insurance; sick benefit; pensions; Unemployment; benefits; rates; sociální pojištění; nemocenská; důchody; Nezaměstnanost; dávky; sazby