Stanovení tkáňových markerů oxidačního stresu v modelu laboratorního zvířete - Hermanová, Petra (Univerzita Pardubice, 2013)
Následující práce je věnována stanovení tkáňových markerů oxidačního stresu v modelu laboratorního zvířete. Teoretická část práce se věnuje oxidačnímu stresu. Obsahuje vyjmenované reaktivní formy kyslíku a dusíku a význam přechodných kovů. Důsledky oxidačního stresu jako je lipidová peroxidace, poškození DNA, poškození proteinů a změny v metabolismu iontů. Dále je věnována pozornost antioxidačním bariérám chránícím organizmus před působením reaktivních forem. Nízko a vysokomolekulárním antioxidantům, enzymovým antioxidantům a dalším. Na konci teoretické části jsou uvedeny příklady metod používaných ke stanovení oxidačního stresu. Experimentální část se věnuje vyšetření markerů oxidačního stresu v modelu laboratorního zvířete, kterým byl podán čistý destilovaný sirný yperit a sodná sůl 2-merkaptoethanolsulfonové kyseliny. K tomuto účelu bylo využito několika vybraných metod. Stanovení nízkomolekulárních antioxidantů metodou, stanovení malondialdehydu a dalších látek reagujících s 2-thiobarbiturovou kyselinou, stanovení glutation reduktázy a stanovení karboxylovaných proteinů.
Assay of oxidative stress markers in body of laboratory animal
Keywords: oxidační stres; antioxidanty; HD; MESNA; oxidative stress; antioxidants